Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars
Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars
Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars
Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars
Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars
Izzy F.Stone, journalist 1907-1989, editor I.F.Stone’s weekly: ‘Alle regeringen worden geleid door leugenaars

Draaiboek Argos biotechnologie: de kentering?

Uitzending 1 december 2000

Aankondiging

Deze week werd er geen BSE-koe ontdekt in Nederland. Dat is alweer een meevaller. Ook geen nieuws over dioxine-kippen en de salmonella-eieren zijn door iedereen weer goed hard gekookt dus ook op dat front is er alleen maar goed nieuws te melden. Maar ja, de consument, of liever gezegd de emotie van de consument, opgezweept door door die jongens en meisjes van de pers die van elk probleem meteen een hype maken, die emoties laten zich maar moeilijk bedwingen. Dat is een groot probleem voor de industrie die toch dag en nacht voor ons in de weer is om zo veilig mogelijk voedsel in de schappen van de supermarkt te zetten.

Daarbij wordt op steeds grotere schaal gebruik gemaakt van biotechnologie. Met behulp van genetisch manipulatie wordt menig lapje vlees nog smakelijker gemaakt en laat het zich in transgene zonnebloemolie nog smeuiiger bereiden. Maar de consument vertrouwt het allemaal steeds minder. Luister u naar Argos vandaag met nieuw voedsel voor uw emoties.

Afkondiging: Argos werd deze week gemakt door Rudie van Meurs, Praxedis Bouwman, Stefan Heidendaal, Rinse Blanksma, Erik Niehaus, Martin Hulshof en Kees van den Bosch

TUNE

Kop schuttelaar 1
< Als je zegt
stel je voor biotech niet gebruikt in voedsel, lastige discussie is,
> zonder

0.26

KOP aardappel 2

Kop Noome 1

> de emoties zijn groot
(wij weten daar niet mee om te gaan, verrast: de emotie die eromheen komt, zo’n stuk emotie in
< om daarmee om te gaan

0.28

Tekst 1

Genetische modificatie was tien jaar geleden een nieuwe technologie met fantastische mogelijkheden. Het zou het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een kwart terugbrengen, de arbeidsomstandigheden van de boeren zouden drastisch verbeteren en de opbrengsten zouden fenomenaal zijn. Er zouden granen ontwikkeld worden die in de hete Sahara en tot boven de vorstgrens konden gedijen. Kortom het wereldvoedselvraagstuk zou na de gedeeltelijk mislukte groene revolutie door deze nieuwe genetische revolutie alsnog worden opgelost.

De techniek van het ingrijpen in het erfelijk materiaal van gewassen en dieren is meer dan 25 jaar oud maar pas de laatste tien jaar zijn zogeheten transgene gewassen op grote schaal verwerkt in het voedsel. Nederland reageerde aanvankelijk lauw. Afgezien van het verzet van enkele kleine actiegroepen zoals de ‘ziedende bintjes’, werd de nieuwe voedseltechnologie in Nederland geruisloos geintroduceerd. Inmiddels bevat 60% van de producten uit de supermarkt een grondstof die genetisch veranderd is.

(muziekflard)

Sinds kort is sprake van een kentering. Aangevoerd door milieu-organisaties komt de consument langzamerhand in opstand. En de bedrijven, die bang zijn hun klanten te verliezen reageren daarop.

Frietolay, Unilever en McDonalds hebben laten weten geen gemanipuleerde grondstoffen meer te gebruiken. Monsanto, het machtigste Agrobedrijf ter wereld, dat al zijn kaarten op de biotechnologie zette, kelderde op de beurs  met meer dan 30% in waarde. Marcel Schuttelaar was comuunicatiestrateeg bij Monsanto.

Kop Schuttelaar
<
we hebben het hele dossier bekeken
> gestopt zijn

0.30

Tekst 2

Advanta levert over de hele wereld landbouwzaden. Het bedrijf is eigenaar van het grootste researchlaboratorium van Europa en heeft duizenden hectaren proefvelden. Advanta ziet zich gedwongen zijn strategie te veranderen. Directeur Cees Noome. (SPREEK UIT: Sees Noome)

Kop Noome

> We hebben de afgelopen 10 jaar
< lukt ons gewoon niet

0.31

Tekst 3

In Argos vandaag het verhaal over het verloop van de biotechnologische revolutie in Europa. Een verhaal over boze actievoerders, teleurgestelde fabrikanten en boeren die zich bekocht voelen

(tot hier loopt de muziek door!!!)

Aardappel.1

2.55

Tekst 4

Steef van Duin, agrarisch journalist, staat met verslaggeefster Praxedis Bouwman in de Groningse klei tussen de dorpen Terpscompagnie en Muntendam. Op het land van een van de tweehonderd boeren die de afgelopen jaren transgene aardappelen verbouwden voor de zetmeelfabriek AveBe. Die aardappelen zijn inmiddels verboden maar ze zijn onuitroeibaar.

Marcel Schuttelaar is eigenaar van het communicatiebureau Schuttelaar en partners. Zijn specialiteit is gentechnologie. Hij werkte jarenlang voor het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Tegenwoordig adviseert hij zeven verschillende ministeries over biotechnologie.

Schuttelaar.1 – enthousiasme
LATER ERIN!!!!!
0.39 > Ik vind de biotechnologie

> uit proefvelden bleek, bij de Soja
(minder bestrijdingsmiddelen, minder bodemerosie, veiliger voor de boeren, ik was – en ben – nog steeds bevlogen over biotechnologie, stoppen is rampzalig voor de industrie en consument, je kan koffie ontwikelen die caffeïnevrij aan de plant groeit, nu akelige chemische processen voor nodig, kijk biotechnologie was voor ons een weg naar duurzame samenleving
< wat ons enthousiast maakt.

(2.20) 1.41

Tekst 5
“Biotechnologie als hulpmiddel op weg naar een duurzame samenleving”, aldus Marcel Schuttelaar. Voorstanders van biotechnologie zeggen: er is eigenlijk niks nieuws onder de zon. Plantenveredeling is al sinds mensenheugnis een veel gebruikt middel inde landbouw.  Biotechnologie is eigenlijk een logische opvolger dan die techniek. Dick Stellingwerf, Tweede Kamerlid voor de RPF / Christen Unie, is het daar niet mee eens.

Stellingwerf 1 – uitleg ggo

> Bij veredeling

(nu soortgrenzen verbreekt, nooit nakomelingen kunnen  krijgen, V; is dat erg? Ja, voorzichtig mee zijn,  je bent genetische identiteiten aan het veranderen, je weet niet of het alleen maar goed is, je moet wantrouwend zijn, de grenzen van soorten is fundamentele ontwikkeling, genetische revolutie, tijd nemen,

< na te denken

1.53

muziek

NOS 25-10-1999 – philip freriks, mooi!!!
LET OP!!!! EERDER ERUIT!!!!!
> genetisch gewijzigd
aktie greenpeace, kopen in eindhovense supermarkten alle blikken soep met gentech op, en zullen dat nog een week blijven doen.
< UIT DE VERKOOP ZIJN GEHAALD

0.18
(< onder de indruk 0.23)

Tekst 6

Het NOS-journaal van 25 oktober 1999. Over  de opwinding in Engeland die daar veel grotere vormen aannam dan in Nederland.

Ries de Visser is moleculair geneticus en werkt aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. De Visser onderzocht in opdracht van Greenpeace  de onzekerheden die in de wetenschap bestaan over biotechnologie. In zijn rapport dat in september van dit jaar verscheen noemt hij dertig onzekerheden, zelf spreekt hij van ‘blinde vlekken’ Visser.3 – problemen

LET OP!!! KNIPPEN!!!!!
> 0.24 Het heeft ons verbaasd
< 0.39 voedseltoxicologie
> blinde vlekken

(wij sommen in rapport een 30-tal vragen op die open plekken zijn, voorbeeld: de onzekerheid t.a.v. de plaats waar het nieuwe gen wordt ingebouwd in het genoom van de plant, ook elders
< aanwezig waren

1.17

(vast aan vorige blokje!!!!!)
Visser.5 – problemen

EERDER ERUIT!!!!!!!
>
een blinde vlek

(de ovverdracht van genen in het milieu, soort kruisbestuuiving tussen plant en bacterie, theretische mogelijkheid is waar gebleken, zeer laag, maar de kans is niet nul, transgen inclusief antibiotica gaat naar bacterie, klein stapje nog naar de mens, er zijn voorbeelden, klachten van biologischeb boeren dat stuifmeel van transgene mais tercht was gekomen op hun planten
< 1.10 pathogeen zijn voor de mens

1.10
(< kilometers zijn1.50)

Tekst 7
Onderzoeker De Visser, over ziekteverwekkers die via de transgene planten bij de mens terecht kunnen komen. Volgens De Visser staat de techniek van de genetische modificatie nog in de kinderschoenen. De meeste studies zijn korte termijn studies. Over de effecten op langere termijn is nog veel te weinig bekend. Van alle informatie die in de databanken voor genetisch modificeren ligt opgeslagen blijkt twintig procent fout te zijn.
Behalve de kruisbestuiving tussen planten en bacterien vond De Visser ook voorbeelden van kruisbestuivingen tussen planten onderling. Dat wordt beaamd door directeur Cees Noome van het zaadbedrijf Advanta. We spreken Noome in Rilland Bath in Zeeland waar Advanta het grootste researchcentrum van Europa heeft.

Noome.9 – ongelukje met koolzaad
LET OP!!!!!KNIPPEN!!!!!!!!

> 0.10 (deur) voor ons is buitengewoon

> 0.05 (SLAAN VAN DEUR)
< 0.07
> 0.09 HET IS BUITENGEWOON BELANGRIJK

< denken nog steeds na

(1.57) 1.50

muziek

Greenpeace 4

> We zitten hier vastgeketend

Benarde actievoerder blokkeert schip, Uit 2-vandaag 08-11-1996.
< als het moet

0.28

faden in muziek

Greenpeace 3
> Cargil, het amerikaanse bedrijf… uitleg door woordvoerder Bessieux (FONETISCH, GEEN SPELLING BESCHIKBAAR) van greenpeace wat er met de lading van het schip gebeurt, en de problemen die ze hebben met de consumentenvoorlichting op dit vlak. Mensen moeten kunnen blijven kiezen. ) Uit 2-vandaag 08-11-1996. Pas op, dit is een repo na de actie, die twee dagen duurde. De actie begon dus op 6-11-1996.
< te etiketteren

0.38

Tekst 8

Het is november 1996. Dertig aktievoerders van Greenpeace ketenen zich vast aan een vrachtschip in de haven van Antwerpen. De eerste grote aktie de import van Amerikaanse gemodificeerde soja. Een fragment uit de televisierubriek Twee vandaag van 8 november 1996.

Die aktie is het begin van een opkomend wantrouwen onder de consumenten in Europa.

Marcel Schuttelaar, in die dagen woordvoerder van Agrobedrijf Monsanto, beschouwt die gebeurtenis ook als een breuk in de geschiedenis.

Schuttelaar.3 – soja
> we hebben ook gezegd keuzevrijheid moet gegarandeerd worden

(dan grootste kans op acceptatie, kijk wat er met soja gebeurd is is een ramp voor de fabrikant, dagelijks schepen in R’dam met tonnen gemanipuleerde soja, dat krijgen we op ons bord via het vlees,
< en in grote kwanta

1.32

muziek

Tekst 9

Richard Visser is hoogleraar plantenteelt in Wageningen. Hij werkte tien jaar aan een transgene fabrieksaardappel met veel zetmeel. Een aardappel die inmiddels verboden is maar tot op de dag van vandaag grote problemen veroorzaakt. Richard Visser, de ontdekker van deze aardappel.

PROFVISSER.1

LET OP: EINDIGT HANGEND!!!!
>
nou ontdekker is een groot woord

(Avebe heeft boeren geselecteerd, x aantal 100 ha. Gestaan, toen vanuit ministeries twijfel, pilotprojecten, vanuit VS ggo gedumpt, emoties losgemaakt, redelijkheid weg, aardappelen hebben daar gestaan, blijft nog wat achter, hadden we langer over na moeten denken
< dat is een misrekening geweest

2.49

faden met muziek (vanwege hangend einde) 

aardappel 2

1.52

Tekst 10
U luistert naar radio 1, de VPRO, het programma Argos. Vandaag over de biotechnologische revolutie die in Amerika voortvarend verloopt maar in Europa ernstig in het slop dreigt te raken. Agrarisch journalist Steef van Duin zocht samen met verslaggeefster Praxedis Bouwman naar hardnekkige transgene aardappels in het Groningerland. Die transgene aardappel is een van de mislukkingen. Maar er zijn er meer

We willen graag weten hoe daar in het bedrijfsleven zelf over gedacht wordt. We zoeken contact met directeur Cees Noome van het landbouwzadenbedrijf Advanta. Die wil eigenlijk liever niet met ons praten. Het heeft geen zin, zegt hij, ik heb weinig vrolijke dingen te vertellen. Noome is een teleurgesteld man.

Noome.5 – teleurgesteld
> waar het op neer komt
LATER ERIN!!!!!!!!!
> 0.17 We hebben de afgelopen 10 jaar
(we gaan zeker door met biot., geen korrel zaad verkocht, hoe komt dat nou, heel anders voorspeld, ja alleen in Europa, VS gaat goed, voor ons was verrassing dat we direkt met publiek communiceerden, we waren gewend met boeren, die hele discussie met het publiek < lukt ons gewoon niet

1.58

muziek

NOS 26-07-1999 >De politie in (acties in engeland waar maisvelden zijn vernield door greenpeace)
LET OP!!!!!EERDER ERUIT!!!!!!!!
< 0.23 GENGEWASSEN VERTRAAGD

0.23
(< vast te stellen 0.31)

MUZIEK

Noome.6 – geen verweer tegen actievoerders
> Dat is in feite de conclusie

LET OP!!!!!!! LATER ERIN!!!!!!!!!!!
> 0.19 Inderdaad bij ons gebeurde dat ook

(het wordt nu hard, proefvelden vernietigd, geen spelregels, ongestraft vernietigd kunnen worden
< daar hebben we ook geen verdediging tegen

(0.52)0.33

Tekst 11
Cees Noome, directeur van Advanta, een van de grootste landbouwzaad-bedrijven in de wereld. De acties tegen de experimenten van Advanta leidden ertoe dat het bedrijf het  afgelopen jaar slechts twee veldproeven heeft kunnen uitvoeren terwijl er vergunning was voor twintig. Bovendien schorste de Raad van State twee weken geleden  de vergunning  voor een groot aantal veldproeven met genetisch veranderd koolzaad en suikerbieten in negen provincies.

Noome.7 – voorlopig geen markt
(LET OP!!!!!! EVEN BELLEN WANT ER ZIJN TWEE FRAGMENTEN NOOME.7!!!!)
> Ik verwacht dat er de komende jaren geen markt zal zijn
(op langere termijn geen enkele zorg, de emoties zijn groot, ja we dachten eigenlijk leuke dingen doen, nu grootwinkelbedrijven tegen gmo verklaard, mcdonald, frietfarm, unilever, nu wordt markt dichtgegooid, vervolgens naar boer, genetisch gemodificeerd zaad, nee
<
want ik kan dat niet afleveren                                                                                           

1.36

MUZIEK

Tekst 12
Ook het grootste Agro-chemische bedrijf ter wereld Monsanto deelt in de malaise. Het bedrijf moest aardappelfabrieken in Amerika sluiten. De omzet kelderde, de beurswaarde daalde. En de communicatiedeskundige van Monsanto, Marcel Schuttelaar, besefte dat hij niet langer achter zijn boodschap kon staan. Hij had de voorlichting voor Monsanto op zich genomen vanuit het idee dat biotechnologie een bijdrage was aan een duurzame samenleving.

Schuttelaar.4 – let op: volume harder maken???)
> dat was voor ons ook het criterium
(als je dan merkt dat onafhankelijke onderzoeken niet van de grond komen, nou als je geen goed verhaal kunt vertellen dan moet je dit werk niet meer doen
< dat is de reden dat we er toen mee gestopt zijn, ja.

0.41

Muziek                                 

Tekst 13

Terwijl het bedrijfsleven de consequenties getrokken heeft uit de algemene malaise is de reactie van de overheid opmerkelijk. Eind september publiceerde de regering de nota biotechnologie. Maar dat is nauwelijks opgevallen. Waarom die bescheidenheid van de overheid? Tweede kamerlid Dick Stellingwerf.

Stellingwerf 2 – nota

Tekst: waarom zo stil gepresenteerd, deze nota
> Dat is volstrekt merkwaardig
(geen persconferentie, blijkbaar geen zin om verdeeldheid ten toot te spreiden, Pronk kritisch, er is veel diskussie geweest, geruucht twee nota’s, uiteindelijk één nota,
< liberale nota is geworden

1.32

Tekst 14
Uit de Integrale Nota Biotechnologie.

Fragment uit nota
(LEZEN DOOR MARTIN!!!!!)

Tekst 15
Cees Noome, directeur van Advanta bv.

Noome.8 – antibioticumresistentie (zie ook nota)
>
anti-bioticaresistentie
(is nuttig om te vinden welke cellen die DNA hebben, is een hulpmiddel voor ons, is geen probleem maar we zijn er niet in geslaagd dat goed uit te leggen, staat ook in nota, betelkemnt wel dat een groot deel in één klap waardeloos wordt gemaakt
<
afgeschreven worden

1.05

muziek

Tekst 16
De biotechnologie verkeert in Europa in een crisis. Dat komt door het verweer van vijf landen, Griekenland, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland. Nederland behoort niet tot de tegenstanders van biotechnologie. De Europese Commissie heeft in juli van dit jaar in een Europese Rihtlijn laten weten dat deze vijf EU-landen de ban op genetisch gemanipuleerd voedsel moeten opheffen. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij liet gisteren weten dat op dit moment wordt bekeken hoe die richtlijn praktisch uitgevoerd moet worden.

Stellingwerf 3 – wankel evenwicht in Europa
LET OP!!! KNIPPEN!!!!!!!!!!
> Nou is het wel zo dat toch wel een
LATER ERIN:
> 0.40 Er zijn 5 landen
< 0.41 in Europa
> 0.50 die zijn zeer kritisch

(minderheid van 5 die regelgeving kan blokkeren, gr, fr, oost, lux en Den, als één van die 5 afvalt, want eigenlijk aantatsting van fundamenteel recht, dat verdedigen wij in parlement, misschien bij de rechter?, ggo-vrij voedsel,
< op te leggen

(2.38)1.59

muziek

Tekst 17
In de onlangs verschenen nota biotechnologie kondigt de regering het voornewmen aan een maatschappelijk debat over deze kwestie te organiseren. Maar heeft dat debat eigenlijk nog wel zin? Ex-communicatieadviseur van Monsanto, Marcel Schuttelaar,

Schuttelaar.6
Er komt een maatschappelijk debat
> als je zegt
(stekl je voor uitkomst debat uitkomst is biotechnologie mag niet in voedsel dan zit in lastig parket als regering, want het zit overal in, doel van het debat is randvoorwaarden te stellen, kom je bij de vraag zou het kunnen stoppen? Da’s lastig. Vluchten kan niet meer, gentech vrij in al zijn toepassingen is overal om ons heen, maar gentechvrije tomaat appels die
<
zullen nog lang bestaan.

1.58

LET OP!! EINDTUNE BEGINNEN NA LAATSTE VRAAG RUDIE OP 1.32)

TUNE

Polderpers